Semua ibu hamil perlu diberitahu bagaimana nak kurangkan risiko
untuk mendapat jangkitan Listeriosis ketika mengandung.
Bagaimana?
1. Hanya
minum susu yang dipasteur atau susu UHT. Susu fresh yang diperah dari tetek
kambing, lembu, rusa, buaya ke tidak digalakkan minum.
2.
Tidak digalakkan makan soft cheese seperti Camembert, Brie,
Blue-veined cheese. Tiada risiko listeriosis dengan memakan hard cheese seperti
Cheddar, cottage cheese atau cheese yang sudah diproses. Baca betul-betul. Soft
cheese sahaja yang tidak boleh makan.
3.
Tidak memakan pate ( sebarang jenis termasuk yg ada sayur ) -
sejenis daging mentah.
4.
Tidak memakan makanan yang separuh masak, atau memanaskan semula
makanan yang lama.
Untuk
mengurangkan risiko dapat jangkitan Salmonella pula :
1. Elakkan
makan telur mentah, telur separuh masak atau apa-apa makanan yang mengandungi
telur mentah atau telur separuh masak
2.
Elakkan daging mentah, atau daging separa masak.
Tidak ada istilah mengidam makanan-makanan yang saya cakap di
atas ni. Lepas beranak boleh la makan kalau nak.
Sumber
Penulisan Dari:
Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak
Pegawai Perubatan
Kesihatan Wanita dan Kehamilan
Pegawai Perubatan
Kesihatan Wanita dan Kehamilan
No comments:
Post a Comment
Komen Disini